VKC oproep

Nu dat de verhuizing in de binnenstad achter de rug is wilde ik in de tijd die ik nu aan andere dingen kan besteden gebruiken om me weer eens wat meer te verdiepen in de mogelijkheden van een VKC. Daarvoor kan ik de demo VKC goed gebruiken. Deze is echter een zachte dood aan het sterven en is heel erg ongestructureerd. Ik ga dus proberen of ik ‘m wat representabeler kan krijgen.

Wat ik daarvoor eigenlijk wil weten is of er mensen zijn die dit weblog lezen die mijn belangstelling in onze VKC delen en misschien zelfs al ideeën hebben over hoe we deze een wat meer gestructureerde inhoud kunnen geven. 

Het doel was namelijk om ‘m te gebruiken als oefenterrein voor informatiespecialisten/vakspecialisten die het beheer van een VKC onder hun hoede kregen. Maar hoe kun je nu goed oefenen zonder dat je een echt inhoud hebt. Je kunt wel een workspace beginnen bijvoorbeeld, maar als je geen collega’s hebt die meedoen dan weet je nog niet hoe zo iets in de praktijk werkt.

Als je beniuwd bent, plak dan deze url in je favorites en kijk af en toe of je het de moeite waard vind om er tijd in te steken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in I&M2.0. Bookmark de permalink .

6 reacties op VKC oproep

 1. pieffersmeijer zegt:

  Ik heb de demo onlangs bekeken en zou blij zijn met een betere oefenfaciliteit. Goed idee dus, maar ik zou ook even afstemmen met Frank Koper die een workshop voorbereidt.

 2. Jan de Boer zegt:

  Twee van de drie vragen (nl lees je dit weblog en heb je interesse in VKC’s) kan ik met ja beantwoorden. Maar een idee, nee.
  Wil je structuur aanbrengen dan moet je volgens mij eerst een doel verzinnen, een oefendoel. Bijvoorbeeld bibliotheekinstructies. Gebruik de VKC om kennis, ervaringen en vragen rond bibliotheekinstructies te delen. Zet werkvormen in een wiki, verzamel achtergrondliteratuur in …, presenteer je online instructies.
  Goh, heb ik toch een idee.

 3. Bianca zegt:

  Ik vind dat een heel goed idee van Jan!

  Het sluit aan bij het idee dat o.a. bij mij naar boven kwam naar aanleiding van de I&M bijeenkomst van 26 mei over online instructies: om het oefenVKC of een nieuw op te zetten VKC te gebruiken als oefenomgeving voor het maken van (online) instructies. Met o.a. als functies:
  – een overzicht van te gebruiken software (liefst met links) , met uitleg/tutorials
  – een plek om gemaakte producten op te slaan zodat anderen ze kunnen bekijken en desgewenst hergebruiken/bewerken tot een eigen product
  – (links naar) goede voorbeelden van elders, voor inspiratie
  – plaats voor discussie, vragen/antwoorden etc.
  – een overzicht van wie (evt. welk team) wat gemaakt heeft
  – een overzicht van wie ervaring heeft met welke software

  Maar je kan het natuurlijk ook heel goed nog wat breder trekken naar alle soorten instructies, zoals Jan voorstelt.

  Het maken van een nieuw VKC hiervoor blijkt op een aantal bezwaren te stuiten, maar als er I&M-breed animo is om het oefen-VKC hiervoor te gebruiken zou ik daar in elk geval heel blij mee zijn!

 4. Pieter zegt:

  Ik heb inmiddels een biebinstructie workspace aangemaakt

 5. markie14 zegt:

  Bibliotheekinstructie-oefenruimte + materiaal + ervaringen van anderen, is een excellent idee van Jan. In de vorm van een VKC of anderszins, maar wel samenbrengen van al onze gezamenlijke inspanningen..

 6. Dafne zegt:

  Het afgelopen jaar zijn 2 dingen me erg duidelijk geworden: 1) je wordt pas handiger met Sharepoint/VKC’s als je er regelmatig iets in probeert en 2) je probeert alleen regelmatig iets als je een verdomd goede reden hebt om dit te doen.

  Een biebinstructie-workspace lijkt me een goed idee, ik ben dus ook benieuwd hoe het daar mee gaat!

  Ik ben ook benieuwd, zowel als nu I&O en voormalig I&M, hoe jullie denken dat je het beste meer zou kunnen leren over Sharepoint/VKC’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s