Zoep Portal

Zojuist heb ik Zoep Portal bekeken. Het lijkt een heel aardige ingang op de Academia Collectie met videomateriaal van Beeld en Geluid. Academia hadden we natuurlijk al lange tijd, maar met Zoep wordt het een stuk prettiger. Medewerkers van hoger onderwijsinstellingen kunnen een account aanmaken en een profiel vastleggen. Filmpjes die voldoen aan je profiel kun je bekijken (de film zelf en/of de beschijving) en bewaren in je ‘eigen’ collectie.

Zoep is vooral gericht op docenten die beeld in hun onderwijs willen gebruiken. De interface kan her en der handiger, maar voor een nieuwe site is het zeker niet slecht. Er is ook RSS beschikbaar voor nieuw materiaal dat voldoet aan je profiel. Bovendien kun je, en dat is bijzonder, binnen de site stukjes uit fimpjes selecteren en die selectie vastleggen. Dat is belangrijk in het onderwijs, waar je vaak maar een enkel fragment wilt tonen.

Maar er zijn ook nog wel wat problemen:

  • de RSS feed weigerde in Google reader
  • filmpjes starten soms automatisch terwijl je dat niet wilt; dat vertraagt het werken met Zoep
  • de ontsluiting met trefwoorden en indeling in ‘vakgebieden’ rammelt soms
  • het grootste probleem: veel programma’s worden getoond aan de hand van de koepeltitel (de actualiteitennrubriek netwerk bijvoorbeeld) ipv een titel die de inhoud van het programma beschrijft; de oplossing hiervoor is niet simpel omdat de afleveringen van actualiteiterubrieken en het journaal natuurlijk vaak vele onderwerpen beslaan: die fragmenten van programma’s zitten niet afzonderlijk als ‘records’ in de database.

Het is nu al een goed bruikbare ingang, maar als men het laatste probleem zou oplossen zou het pas echt mooi worden!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bibliografisch & databases, onderwijs en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zoep Portal

  1. Jan de Boer zegt:

    Wat die rss-feed betreft: Google Reader kan niet omgaan met feeds die achter een wachtwoord zitten. Aangezien je het hebt over een account binnen Zoep zal dit het probleem zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s