Collectievorming in Leiden

In het kader van het project Efficient collectioneren hebben Dorien Snoek en Kitty Hogenaar op 29 juni een bezoek gebracht aan de UB Leiden.
Ook in Leiden is men bezig om het collectioneringsproces te stroomlijnen en efficienter te maken. Er zijn ‘workflows’ gemaakt en er is  gestart met ‘approval plans’.
Men heeft het aantal leveranciers teruggebracht tot 8 en met die 8 zijn goede afspraken gemaakt over levertijden, prijzen, webordening etc. (NB: van Selexyz wordt geen gebruik meer gemaakt!).
Net als in Utrecht voeren vakreferenten de bestellingen in en geven bij de besteltitel signatuur en onderwerpscodes op. Bestelde titels met een V-status gaan niet meer naar de cat.afdeling.
Basis voor het aanschafbeleid is het CollectieVormingsProfiel (CVP) dat elke 2 jaar wordt opgesteld door vakreferenten in samenwerking met de wetenschappelijke staf. Dit CVP vormt ook de basis voor het opstellen van het profiel voor de approval plans.
Er loopt een approval plan bij Erasmus voor Nederlands en bij Blackwell voor Engels. Leiden streeft er naar om 70% van de aanschaf via approval plan te ontvangen (30% is voor desiderata). Het opstellen van een goed profiel kost erg veel tijd en doorzettingsvermogen.
Daarnaast kent Leiden zgn. ‘slip-plans’ voor bestellingen door vakreferenten via WorldCat Selection en die via GCC in Aleph ingevoerd worden.

Er worden nog niet veel e-books besteld. Er zijn verschillende trials gedaan waarbij vooral gekeken is naar fuctionaliteit. Men is er niet enthousiast van geworden. Er loopt nu een pilot bij OxfordUP en CambridgeUP met voordelen in gebruik en geen gedoe met DRM.

Tip van Leiden:  Kijk goed naar de mogelijkheden van WorldCat Selection en maak er gebruik van!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in I&M2.0. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s