Van ‘ownership’ naar ‘access’ – niet alleen voor cd’s en dvd’s

In de NRC van 23 februari een artikel Verkoop cd’s en dvd’s stort verder in, waarin door Media-redacteur Stijn Bronzwaer toegelicht wordt hoe nieuwe trends de verkoop doen dalen.

Een cruciale zin hierin voor mij is: “Mediaconsumptie verschuift van een systeem van ‘ownership’ naar ‘access’.”

En een andere trend die genoemd wordt is:  die van ‘bezit’ naar ‘ervaring’.

Ook binnen ons vak en ons bedrijf zijn deze trends meer en meer zichtbaar, waarneembaar, ervaarbaar.

Het gaat er niet meer zo wat we hebben, maar of “iedereen” “overal” toegang heeft tot wat we hebben. En hoe die toegang vorm te geven en te organiseren is een kernvraag in de sessies over “Zoeken en vinden”.

Voor velen van jullie misschien open deuren, maar ons I&M blog is er m.i. ook om inspiratie te delen. En genoemd NRC artikel inspireerde mij, omdat het een heel helder beeld schetst van “Waar komen we vandaan?” en “Waar gaan we heen?”.  Dus ook welke omslag in het denken is nodig… als vijftiger koop ik nog graag dvd’s … en boeken … want zo’n kast thuis, waar je iets uit kunt kiezen, wanneer je ergens zin in hebt, iets dat bij je stemming past… voor mij is dat nu nog vertrouwder dan inloggen op de computer en uit een database een film ophalen. Maar… The Times They Are a-Changin’ … 

Link naar het artikel: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/23/entertainmentindustrie-krijgt-nieuwe-klap-door-verschuivende-trends/.

Groet, Nieneke

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in I&M2.0. Bookmark de permalink .

Een reactie op Van ‘ownership’ naar ‘access’ – niet alleen voor cd’s en dvd’s

  1. Bianca zegt:

    ‘Van bezit naar ervaring’, dat herken ik wel… mijn boeken staan sinds onze verhuizing (ahem, inmiddels 3 jaar geleden) nog steeds in dubbele rijen in te kleine kasten, en daarom ben ik erg blij als ik tegenwoordig kan lezen op m’n e-reader zonder weer een boek ergens een plaatsje te moeten geven. Dat geeft een gevoel van lichtheid.

    Maar… af en toe kijk ik wel naar die kasten en bedenk ik dat mijn zoontje daar straks (over een jaar of 10…) wel mooie boeken in kan vinden als ie wil, terwijl de bestanden op m’n e-reader dan wellicht allang verouderd zijn…

    Ook ik ben er dus nog dubbel in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s