Bellen we wel vaak genoeg de krant?

Gisteren was de Valorisatieparade in Rasa, georganiseerd door het Rathenau Instituut. Martijn van Kalmthout, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant bevroeg mensen in de zaal naar de nieuwswaarde van hun wetenschappelijke activiteiten. Dit was grappig, maar valoriseren omvat meer. Het is een hype en lijkt het vervolg op de kreet “maatschappelijk relevant”.
Valoriseren wordt vaak ingezet om externe gelden binnen te halen, maar het is méér. Het is ook een verantwoordelijkheid naar de maatschappij.
Valoriseren is bijvoorbeeld ook: een publieksverslag schrijven, een samenvatting voor de leek (steeds minder aangetroffen in de proefschriften), delen van je wetenschappelijke output met de rest van de wereld, twitteren, promotours, open dagen.
Het valoriseren van je kennis moet al in een vroeg stadium van de studie worden aangemoedigd en moet naast de bekende “afrekenmechanismen” een rol gaan spelen in de waardering van wetenschappelijke output.
Voor wie meer wil lezen over dit onderwerp zie het uitgebreide rapport van het Rathenau-instituut:  http://bit.ly/nOswHq en het artikel van Barend van der Meulen in het Financiële dagblad van afgelopen zaterdag.
Getwittert werd er uiteraard volop: #vp11. 

 

Advertenties

Over Paulien Wiersma

collection specialist medical sciences
Dit bericht werd geplaatst in I&M2.0, valorisatie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bellen we wel vaak genoeg de krant?

  1. Anja Bastenhof zegt:

    Ik vraag mij af of tijdens die dag over valorisatie het woord Open Access is gevallen. Logisch lijkt het mij wel, gezien het gezamelijk doel om wetenschap toegankelijk te maken voor de maatschappij, of het nu is door de output of door een vertaling naar de leek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s