Cursus Teaching Evidence Based Medicine van 10-14 november: Oxford.

Van 10 november tot en met 14 november volgden Bianca en Paulien de cursus ‛Teaching Evidence Based Medicine’ bij het prestigieuze Centre of Evidence Based Medicine in de prachtige stad Oxford.
Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: EBM is inmiddels een begrip in de geneeskunde. Het is het verzamelen van bewijs uit de (almaar groeiende hoeveelheid) literatuur, gecombineerd met klinische expertise en de wensen en waarden van de patiënt om tot een weloverwogen besluit omtrent behandeling te komen, of een prognose te geven etc.

EBM hangt dicht aan tegen het vakgebied epidemiologie en het onderwijsblok voor de zesdejaars Geneeskunde waar wij een onderdeel in verzorgen over het maken van een ‘ goede zoekstrategie’ valt dan ook onder de verantwoordelijkheid van de epidemiologen in het UMC Utrecht.

Twee keer per dag waren er plenaire sessies waar een heel internationaal gezelschap van ca. 50 collega’s aan deelnam. Thema’s waren o.a.: ‘ Finding articles’ ; ‘Teaching critical appraisal of randomised controlled trials’ ; ‘Teaching tips for diagnostic studies’ ; ‘ Learning styles’ ; ‘Online teaching: applications in teaching’ en ‘ Teaching statistics’ .

Twee maal per dag zaten we in kleinere groepen en konden we ófwel aan anderen onze best practices laten zien, ófwel individueel een thema uit de ochtendsessie uitwerken en presenteren aan de groep.
We waren dus vooral zelf aan het woord in deze kleinere groepen en kregen erg veel feedback en tips van de andere deelnemers. Ook was het natuurlijk erg leuk om te zien wat anderen in hun onderwijs doen/ hoe anderen hun EBM onderwijs geven.

We gaan langzamerhand het geleerde invoegen in ons bestaande onderwijs en in onze LibGuides: Zoeken voor een klinische vraag en EBM Literatuurbronnen. Ook willen we met intercollegiale scholing onze collega’s van de aanpalende vakgebieden op de hoogte brengen van het geleerde. Evidence Based Veterinary Medicine bestaat ook al enige tijd; bij Sociale Wetenschappen is er ook belangstelling voor de filosofie achter Evidence Based Medicine.

In onze spaarzame vrije tijd wisten wij een toegangspas te bemachtigen tot de wereldberoemde Bodleian Library uit 1602! Nadat we eerst plechtig hardop beloofden ‘geen vuur en vlam in de bibliotheek te brengen noch te ontsteken’, waren we er een avond lang niet meer weg te slaan :-).

photo

Advertenties

Over Paulien Wiersma

collection specialist medical sciences
Dit bericht werd geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s