Kijkje in de keuken bij het RKD, dinsdagmiddag 22 september 2015

Met collega’s Coen en Katinka was ik een van de circa 30 gelukkigen die op dinsdagmiddag 22 september 2015 een Kijkje in de Keuken bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (gevestigd in het KB-complex te Den Haag) mocht nemen. De middag werd georganiseerd door de afdeling Onderwijs & Onderzoek van de KNVI.

In de inleiding werd door verschillende sprekers een beeld geschetst van de geschiedenis, de achtergrond, de doelstelling, de werkwijze en de collecties van het RKD. Het RKD heeft een grote verzameling kunsthistorisch beeldmateriaal, technische documentatie (denk hierbij aan restauratie van kunstwerken), persdocumentatie, archieven van kunstenaars, kunsthandelaren, kunstcritici en anderen die actief waren op het gebied van de beeldende kunst, en de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.

Het viel mij in de inleiding vooral op hoe onontbeerlijk samenwerking in deze tijden is: het RKD draagt bij aan verschillende projecten in binnen- en buitenland. En ook: de vele mogelijkheden om hun collecties online te raadplegen.

Tijdens de rondleiding gingen de collecties voor me leven. Verschillende medewerkers hadden voorbeelden uitgezocht die extra tot de verbeelding spraken: van de bril van Han van Meegeren tot een vroege persfoto van Joost Zwagerman. Op mij heeft vooral ook indruk gemaakt hoeveel materiaal er is: in kasten, mappen, lades – in open opstelling toegankelijk of op te vragen uit de archieven.

Tot slot was er de mogelijkheid om tijdens de afsluitende borrel de Expositie Topstukken van de KB te bezichtigen, met voor wie wilde een toelichting van de conservator. Ook hier verrassingen, bijvoorbeeld de eerste Nijntje van Dick Bruna en een riem papier.

Naast Gemeentemuseum en Mauritshuis zou een dagje uit naar Den Haag nu ook heel goed een ochtend op de studiezaal van de RKD kunnen zijn!

Nieneke Elsenaar

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bijzondere collecties. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kijkje in de keuken bij het RKD, dinsdagmiddag 22 september 2015

  1. eduhackenitz zegt:

    Prachtige collectie en handig doorzoekbaar. En nu weet ik eindelijk tot in detail wie dit zijn en met wie ze getrouwd waren en wat ze in hun handen hadden: https://rkd.nl/nl/explore/portraits/record?query=zeiler&start=5

  2. Roman Koot zegt:

    Wij vonden het ook erg leuk om jullie een kijkje in de keuken van het RKD te geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s