Over

Update: Het programma I&M2.0 is inmiddels afgelopen. Dit blog gaat verder als afdelingsblog van de afdeling Informatie en Marketing (I&M) van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

I&M2.0: Het  programma om online ervaring op te doen met toepassingen die ‘nieuw’ zijn op internet.

Doel

Dit programma is gebaseerd op het Learning 2.0 programma zoals dat ontwikkeld is door Helene Blowers en het SPOETNIK programma van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Het  is een kans om eventuele gaten te dichten op het gebied van nieuwe toepassingen van het internet.

Ontdek nieuwe toepassingen en leer ze gebruiken! Doe er je voordeel mee, zowel privé als op je werk. Neem ze mee bij bedenken van nieuwe diensten van de bibliotheek. Dít is het doel van dit programma.

Moet ik meedoen?

Je hoeft niet mee te doen, maar het initiatief wordt van harte ondersteund door Simone Kortekaas (hoofd I&M) en Dorinne Raaimakers (hoofd Publieksdiensten).

Inhoud

In 6 weken leer je nieuwe toepassingen kennen en gebruiken, zie de pagina Programma. Elke week bestaat uit een onderdeel dat je daartoe aanzet. Het eerste onderdeel met opdracht verschijnt op 6 april 2009. Een vaste opdracht per week is het beschrijven van je ervaringen in een bericht op je teamblog. Dit lijkt een beetje eng en dat is het misschien ook, maar het is cruciaal voor het volgen van dit programma.  De blog wordt het centrum waarin je samen met je team de andere toepassingen kunt integreren en uitproberen. In week #2 leer je hoe je het teamblog opzet. De lijst met teamblogs  zal vanaf dat moment ook te vinden zijn op op de pagina Teamblogs.

In het programma is – waar mogelijk – gekozen voor toepassingen die in de Nederlandse taal beschikbaar zijn. Daarnaast is laagdrempeligheid een uitgangspunt. Dit betekent dat niet altijd voor de populairste of beste toepassing gekozen is. Elke week bevat het onderdeel ‘Extra!’. Hierin worden gelijksoortige toepassingen genoemd of extra informatie gegeven. Dit onderdeel is vrijblijvend.

Aanmelden

Je hoeft je niet op voorhand aan te melden voor I&M2.0. Alle deelnemers maken in week #1 een nieuw e-mailadres aan bij Gmail. Je kunt hiervoor je echte naam of een schuilnaam gebruiken t.b.v. anonimiteit. Na het opgeven van je e-mailadres ben je officieel aangemeld. Op de pagina Deelnemers komt  een lijst met namen (of aliassen),  zodat we van elkaar weten wie er meedoen.

Ondersteuning

Heb je ondersteuning nodig, zoek dan in eerste instantie hulp bij je collega’s. Dit kan door elkaar aan te spreken op de werkvloer maar natuurlijk ook via e-mail of Twitter, of door een reactie achter te laten op de teamblogs. De berichten op de teamblogs van je collega’s kunnen je helpen bij het uitvoeren van de opdracht of inspireren tot meer.  Als je er niet uit komt kun je ook een reactie plaatsen op dit I&M2.0-blog.

Leer van elkaar én motiveer elkaar!

Beloning

Voor alle deelnemers is er na afloop van het programma een attentie, geheel in de sfeer van Web2.0.

Wie zit er achter I&M2.0?

I&M2.0 is geïnitieerd en uitgevoerd door de afdeling Informatie en Marketing van de UBU, in het bijzonder door Pieter Reeve, Marijke Niessen en Bianca Kramer. Zij verzorgen ook de ondersteuning, met hulp van Hans Fresen. De organisatoren zijn te bereiken op im2punt0@gmail.com.

Vragen

Heb je nog vragen of zijn er nog zaken onduidelijk vraag dan een collega of kijk bij V&A (Vraag & Antwoord). Als je er niet uit komt kun je altijd een reactie plaatsen op het I&M2.0 blog.

Veel succes en vooral plezier bij het volgen van het programma!

Advertenties