Open Science FAIR

Al een tijdje geleden, maar nog steeds relevant! Van 6-8 september was in Athene de Open Science Fair. Drie dagen vol OS initiatieven, van inventarisatie tot infrastructuur. Er waren veel organisaties vertegenwoordigd. Hieronder een greep uit het programma.

Als eerste bezocht ik een sessie over het verzamelen van data voor hergebruik in de agrifood sector. Hier merkten ze op dat open data op zich niet altijd bruikbaar is, of een heleboel werk kost doordat het niet netjes is, het staat overal, het moet gefilterd worden, gevalideerd, geïnterpreteerd, etc. Maar er waren hiervoor oplossingen bedacht. Case study 1: Het verzamelen van data voor het verbeteren van agricultuur werd gedaan door het aanleveren van gestandaardiseerde data door boeren, door hen via een app en een makkelijke omschrijving van een standaard manier om grond te beoordelen data te laten aanleveren. Case study 2: Agrifood science cloud eRosa is een hele infrastructuur voor wetenschappelijke datasets. Met interoperabele semantiek, en research portals en research enivironments voor het gestandaardiseerd bij elkaar brengen van de data. Kan dit dan onderdeel worden van de european science cloud, of gebruik maken daarvan, dat bleef een open vraag.

In een andere workshop benadrukte Wolfram Horstmann van Liber het belang van de onder steuning van de ‘long tail’ of science. En inderdaad, de meeste services van de aanwezige organisaties op OSFair zijn vooral voor integraties door andere organisaties, niet door individuele onderzoekers. De bibliotheek is een goed aanspreekpunt voor meer diverse klanten.

In een keynote, pleitte Sachs voor het stimuleren van patenten om het de moeite waard te maken te investeren in innovatie. Niet alles open dus! Want dat is schadelijk. Maar alleen in gelimiteerde context, geen basis-wetenschap patenteren of andere on-ethische patenten.

Er was nog een ‘science theater’ waarin deelnemers zich moesten inleven in de verschillende stakeholders, en als slot drie hilarisch grappige toneelstukjes over Open Science. Dit is een leuke manier om onderzoekers zich te laten inleven.

Volgens Jon Tenant is het grootste probleem voor onderzoekers die wel OA willen publiceren, de kosten. En volgens hem heeft 70% van de OA journals geen of weinig Author fee. Geen lijstje bijgeleverd.

De belangrijkste ‘open’ producten waren publicaties, data, software. Hoe ga je die verbinden? Er zijn initiatieven om software te ontwikkelen die deze dingen aaan elkaar linkt als ze op verschillende plekken staan door OpenAire.

Bij het NIOO is Antica Culina bezig met de ontsluiting en opslag van de resultaten uit onderzoek. Uitdaging daarbij is de diversiteit van de metingen op het NIOO zelfs op een enkel organisme, en ze nam daarbij het voorbeeld van de koolmees. Metingen varieren, van veldobservaties, genomics data tot gegevens over populatiedynamiek. Hoe ga je dat bruikbaar en koppelbaar opslaan? En de datasets zijn dynamisch er komt steeds data bij. Een nuttig idee: Zij vindt dat de Open Science advocates aanwezig zouden moeten zijn op vakspecifieke conferenties, want andersom zullen onderzoekers niet naar OS bijeenkomsten gaan.

In Elixir hebben ze de taak om bioinformatica resources (software en applicaties) te bewaren. Met de EDAM ontology hebben ze 6100 BioTOOLS beschreven en opgeslagen. Ze hebben ook de BIP! Tool, waarmee ze kwaliteit van artikelen meten en resultaten aan de hand daarvan ordenen bij een zoektocht.

Er was ook een sessie over Open Science Monitoring. Er zijn al vele monitors, Oa Sparc How open is it, OSI openness score, Fair metrics, RAND EU open science monitor study (monitored drie grote thema’s: OA publicaties, OA data, Open scholarly communication), OpenAire, usage statistics, Open data monitor http://opendatamonitor.eu, Open data barometer. EOSC gaat een monitoring framework maken, en indicators meten. OpenAIRe ontwerpt ook een monitor DANS ontwerkp een FAIR indicator. GoFAIR maakt ook een FAIR monitor. Uit het publiek komt het verzoek aan alle monitoring intitiatieven op elkaar af te stemmen en het meten van indicatoren te standaardiseren. Wat een goede opmerking! We moeten zelf ook FAIR zijn en zorgen dat alle initiatieven samen een beter beeld kunnen opleveren!

Dan was ik nog bij een sessie over de Europese data catalogus. Verschillende initiatieven met hun eigen catalogus kwamen aan het woord, oa EPOS waar Otto ook aan mee werkt, Bluebridge, Fairdom hub, Sea Data Net. How FAIR is your data catalogue? EOSC pilot heft een werkpakket die alle verschillende catalogi bij elkaar wil brengen, om versnippering tegen te gaan. Sommige pogingen om informatie te verzamelen van verschillende bronnen te verzamelen kwamen ook aan het word: Omix discovery index, OpenAire European Catalogue (alleen data pakketten bij publicaties). En EPOS ook.

Nog wat leuke weetjes:

Om groen OA te bevorderen, heeft JISC een publication router, die artikelen automatisch naar een green repository kan sturen.

Zenodo heeft een Github integratie, waardoor Code in Git een DOI kan krijgen en geciteerd kan worden.

Dit bericht werd geplaatst in I&M2.0. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie