Aanbod e-books voor Engelse letterkunde

Ik heb het aanbod van drie e-bookleveranciers (Ebrary, EBL en NetLibrary) vergeleken voor de Engelse letterkunde. Ik heb daarvoor een willekeurige greep gedaan uit de boeken die dit jaar zijn opgenomen in de gedrukte collectie Engels. De resultaten:

  • Van de 24 gecontroleerde titels vond ik er 13 als e-book. Studies zijn vaker als e-book beschikbaar dan (edities van) literaire teksten. Al met al had ik betere resultaten verwacht.
  • Het aanbod van de drie leveranciers ontloopt elkaar niet heel veel. Ebrary valt op doordat ze twee (interessante) titels beschikbaar heeft die niet bij de andere twee verkrijgbaar zijn. Maar andersom ontbreken bij Ebrary  drie titels die EBL en NetLibrary wel hebben. Die laatste twee ontlopen elkaar nauwelijks qua bezit, althans niet binnen deze bescheiden steekproef.
  • De prijzen van de drie leveranciers zijn gelijk. De prijs bij het puntensysteem van EBL (meerdere gebruikers tegelijk mogelijk, maar met een maximum van 325 “gebruikersdagen” per jaar) is dus dezelfde als die bij enkelvoudig gebruik bij Ebrary en Netlibrary.
  • De prijzen van de e-books liggen ten opzichte van de aangeschafte papieren exemplaren meestal hoger. In vergelijking tot paperbacks zijn de e-books gemiddeld 4 maal zo duur. In vergelijking tot hardbacks zijn de e-books iets duurder (tot 1,25 keer zo duur). Maar vreemd genoeg hadden twee titels als e-book de helft van de prijs die ik voor de gedrukte versie had betaald.
  • Columbia Guides (voor Engelse letterkunde zijn er een aantal goede) zijn niet als e-book beschikbaar. De meest recente Cambridge Companion bij deze drie leveranciers is uit 2004! En dat zijn nu juist de werken die je als e-book beschikbaar wilt hebben.
  • Er zijn wel veel recente titels van Cambridge UP beschikbaar bij de drie leveranciers, maar Milton in Context bijvoorbeeld weer niet. Ook niet bij Cambridge Books online. Waarom die ene titel niet?

Ik ben benieuwd wat een vergelijking voor andere vakgebieden oplevert. Jeroen heeft voor Geowetenschappen in ieder geval veel grotere verschillen geconstateerd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in I&M2.0. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s